Rehberler ve İpuçları

Boşanma Davası İptal Nasıl Yapılır?

Boşanma davası iptal etmek hukuki açıdan boşanma davasından geri çekilmek olarak da bilinir. Bu işlem, davacı olan tarafın yapabileceği bir işlemdir. Boşanma davası iptali ya da bilinen diğer adı ile davadan geri çekilme için davacının dilekçe yazarak boşanmadan feragat ettiğini mahkemeye ifade etmesi gerekir. Yalnızca davacının dilekçe yazması bazı durumlarda davanın iptali için yeterli olmadığı için boşanma davasının iptal edilmesini garantilemek için davalı da davacı gibi dilekçe vererek durumu kesinleştirebilir. Bu kararı alırken avukatınıza danışmak, hukuki açıdan önem taşıyabilir. Avukatınız durumunuza göre en doğru yönlendirmeyi yapacak ve feragat ederseniz hukuki açıdan nelerle karşılaşacağınızı size anlatacaktır.

Boşanma Davası İptal Süresi Ne Kadar?

Boşanma Davası İptal Süresi

Boşanma davası iptal süresi, söz konusu iptal durumunun dava sürerken mi yoksa karardan sonra mı yapılacağına göre değişiklik gösterir. Boşanma davası iptali, dava hala sürerken davacı tarafından ya da hem davalı hem davacı tarafından yapılmak isteniyorsa dava sürecinde kişilerin dilediği zamanda gerçekleştirebilecekleri bir işlemdir. Ancak, mahkeme sonuçlanıp karar alındıktan sonra taraflardan biri ya da her ikisi boşanmayı iptal etmek isterse sonucun alındığı duruşmadan sonraki 10 gün içerisinde taleplerini dilekçe yolu ile beyan etmelidirler.

Boşanma Davası İptal Olursa Ne Olur?

Boşanma davasının iptali sonucunda hukuki açıdan söz konusu olabilecek herhangi bir yaptırım bulunmaz. Özellikle de boşanma davası, her iki tarafın talebiyle ya da davayı açan davacının talebi ile iptal edilirse neredeyse hiç açılmamış gibi değerlendirilir. Ancak, taraflar tekrardan boşanmak isterlerse söz konusu olan boşanma davasında daha önce de böyle bir talepleri olduğu ve bu talepten vazgeçtikleri hâkimin göz önüne aldığı bir faktör haline gelebilir. Bunun dışında boşanma davası iptalinin herhangi bir yaptırımı bulunmaz.

Karar Çıkmış Boşanma Davası İptal Edilebilir Mi?

Karar çıkmış boşana davasının iptal edilmesi bazı durumlarda mümkün olabilir. Bir boşanma davası duruşma ya da duruşmalar sonucunda karara varılarak sonuçlanmışsa ve boşanma gerçekleşmişse tarafların 10 gün süre ile itiraz etme hakları bulunur. Bu itiraz süresi boyunca yapılan itirazlar, evlilik birliğini zedeleyecek yüz kızartıcı kabahatli davranışlar gibi durumlar söz konusu değilse olumlu bir şekilde sonuçlanarak boşanmanın iptaline yol açabilir. Ancak, 10 günü geçen ya da evlilik birliğini zedeleyecek yüz kızartıcı kabahatli davranışların söz konusu olduğu durumlarda boşanma davasının iptali mümkün olmayacaktır.

Boşanma Davası İptali Durumunda Para İadesi Var Mı?

Boşanma Davası İptali Durumunda Para İadesi

Boşanma davasının iptal edilmesi sonucunda tarafların herhangi bir para iadesi alması mümkün değildir. Dosya masrafları gibi çeşitli dava masrafları iade alınamaz. Buna ek olarak herhangi bir avukat da boşanmanın iptali sonucunda danışmanlık ücretini geri ödemez ve zaten hukuki olarak böyle bir mecburiyeti bulunmaz. Bu yüzden boşanma davasının iptali konusunda maddi açıdan da ayrıntılı şekilde düşünmeniz tavsiye edilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl İptal Edilir?

Anlaşmalı boşanma davasının nasıl iptal edileceği, söz konusu iptalin dava sürecinde mi yoksa karar alındıktan sonraki süreçte mi yapılmak istendiğine göre değişiklik gösterir. Dava sürecinde anlaşmalı boşanma davasını iptal etmek için dilekçe yolu ile tarafların ya da tek bir tarafın boşanma protokolünün iptalini istemesi gerekir. Karar alındıktan sonraki süreçte ise 10 gün içerisinde tek bir tarafın ya da her iki tarafın da mahkemeye boşanmanın iptali için dilekçe vermeleri şarttır.

Ayrıca Bakınız: Boşanma Davası Barodan Ücretsiz Avukat Şartları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu